środa, 18 marca 2020

Najprostsze ciasto z owocami (lekkie, wegańskie)

Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, nie sięgajcie od razu po produkty ze sklepu. Upieczcie słodycze sami! Weźcie dzieci do pomocy. Oprócz tego, że wypieki wyjdą pyszne i zdrowsze, to na pewno będzie przy tym dużo zabawy. Podrzucam Wam Kochani bardzo prosty przepis na ciasto z owocami, w wersji light. Ale spokojnie! Użyjcie tych składników, które macie w domu - może być zwykłe mleko, czy pszenna mąka. Trzymajcie się tylko proporcji, a ciasto na pewno wyjdzie - puszyste, wilgotne i długo świeże.

Składniki: 
400g mąki (u mnie 250 pszennej i 150 owsianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 1/4 szklanki ksylitolu
150 ml oleju
350 ml napoju roślinnego ( u mnie owsiany)
kilka kropli olejku waniliowego
skórka z 1 cytryny
250g owoców (mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, małą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny. W drugiej połącz olej, napój roślinny i olejek waniliowy. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką.

Przelej ciasto do blaszki, na wierzchu poukładaj owoce. Wstaw do piekarnika i piecz ok 45 minut, do suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu. 


1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter